Nuttige informatie over Amsterdam & Nederland

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, heeft haar ontstaansgeschiedenis in de 12e eeuw. Het stadsrecht werd verkregen in 1300. Als handelsstad maakt zij furore, en het in en rond de stad aanwezige water speelde hierbij een grote rol. Amsterdam staat onder meer bekend om het prachtige historische centrum met haar charmante grachten en vele winkelstraten. Amsterdam heeft diverse bijzondere musea en andere interessante bezienswaardigheden, die internationale faam genieten. Ook buiten de stad zijn veel historische plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. De meeste plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken en het gehele jaar geopend.
Sinds de zomer van 2010 staat de Amsterdamse Grachtengordel op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Paspoort/visum

Een ieder die Nederland bezoekt moet in het bezit zijn van een geldig paspoort. Bezoekers afkomstig uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, Australië, Nieuw Zeeland en Canada hoeven geen visum aan te vragen om Nederland binnen te komen, mits zij niet langer dan drie maanden in Nederland zullen verblijven. Is dit wel het geval, of komen bezoekers uit andere landen, dient een visum aangevraagd te worden.

Taal

In Nederland en in Vlaanderen (België) wordt Nederlands gesproken. Historisch heeft de taal een aantal gelijke kenmerken met de Engelse en Duitse taal, aangezien haar wortels in de Germaanse taalfamilie gelegen zijn. Ook het Afrikaans vertoont sterke gelijkenissen, deze taal is immers in de 17e eeuw vanuit het Nederlands voortgekomen. Door de overeenkomsten zijn veel Nederlanders makkelijk in staat de Engelse en Duitse taal te spreken.

VVV

In Amsterdam zijn een aantal VVV-kantoren waar u toeristische informatie kunt verkrijgen. U kunt hier terecht voor routebeschrijvingen, openingstijden van bezienswaardigheden, assistentie bij het zoeken naar trips en hotels binnen en buiten de stad, de museumpas en tips voor Amsterdam in het algemeen. Er bevindt zich een groot kantoor op het Stationsplein, vlak voor het Amsterdam Centraal Station. Een tweede kantoor treft u in de Leidsestraat. Beide zijn op loopafstand van het Ambassade Hotel. Ook op Schiphol is een kantoor gevestigd. Uiteraard kunnen ook de medewerkers van het Ambassade Hotel u goed adviseren.

Nationale feestdagen in Nederland

Er zijn in Nederland 9 dagen in het jaar als nationale feestdag aangemerkt. Op deze dagen zijn de banken en winkels gesloten. Op sommige van deze dagen zijn ook de musea gesloten, op enkele dagen hiervan zijn zij juist geopend. Onze receptiemedewerkers kunnen u hierover adviseren.

Een aantal data zijn vastgelegd, en komen elk jaar terug:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Koningsdag (27 April 2016)
  • Bevrijdingsdag (5 mei)
  • Eerste Kerstdag (25 december)
  • Tweede Kerstdag (26 december)

Daarnaast zijn er een aantal data (christelijke feestdagen) die per jaar variëren:

  • Goede Vrijdag (25 maart 2016)
  • Pasen (27 & 28 maart 2016)
  • Hemelvaart (5 mei 2016)
  • Pinksteren (15 & 16 mei 2016)

Betalen in Nederland

Nederland maakt deel uit van de Europese Unie. De munteenheid is de euro. Deze kunt u bij de banken en pinautomaten verkrijgen. De banken in Nederland zijn op werkdagen geopend van 09.00 tot 17.00. Op zaterdag, zon- en feestdagen zijn de banken gesloten. Pinautomaten zijn te allen tijde toegankelijk en zij alomtegenwoordig in de binnenstad. Verschillende geldwisselkantoren bieden de mogelijkheid buitenlandse valuta om te zetten in Euro en ook bij de receptie van het hotel is dit mogelijk. U kunt op de meeste plaatsen in Amsterdam gebruik maken van uw creditcard. Over het algemeen worden de volgende kaarten geaccepteerd: American Express, Visa, Eurocard/Mastercard, en Dinersclub. Andere creditcards en buitenlandse bankpassen zijn niet overal te gebruiken. Dit geldt ook voor de grotere eurobiljetten.

Tax free shopping

Bezoekers van buiten de Europese Unie kunnen de betaalde BTW terug ontvangen. Dit is echter wel aan regels gebonden. Zo is dit enkel mogelijk als de goederen in de desbetreffende "Tax Free for Tourists" winkels zijn gekocht, als het gaat om een bedrag van boven de 136 €, en als de goederen binnen drie maanden na aankoop naar het land van bestemming zullen gaan. De originele aankoopbon moet afgestempeld worden, en dus aanwezig zijn.

Helaas is betaalde BTW op hotelovernachtingen niet terug te vorderen.

Fooi

In Nederland is de service in principe bij de prijs inbegrepen. Om deze reden is het geven van een fooi dan ook niet noodzakelijk. Bent u echter zeer tevreden over de geboden service, kunt het bedrag naar boven afronden.