Overzicht van kunstenaars vertegenwoordigd in het Ambassade Hotel

Kunstenaars afkomstig uit Nederland, Denemarken, België, USA, Irak, Rusland, Engeland en Oostenrijk.

Ingedeeld op groep, waarna op alfabetische volgorde:

Cobra en omgeving

Pierre Alechinsky
1927
Alechinsky streefde er lang naar taal om te zetten in beeld. Hij zocht naar de beeldende kwaliteiten van teksten. Daarvoor werkte hij samen met schrijvers en andere kunstenaars. Alechinsky wordt gezien als de voornaamste Belgische beeldende kunstenaar van Cobra.

Karel Appel
1921-2006
Appel is vooral wereldberoemd geworden om zijn strijd met de materie. De fantasiewezens die uit deze gevechten tevoorschijn zijn gekomen worden nu gezien als typerend voor de Cobra beweging.
> Lees meer over Karel Appel

Mogens Balle
1921-1988
De Deense kunstenaar Balle werkte voornamelijk abstract en in warme kleuren. Zijn abstracties lijken te bewegen, soms lijken er wezens in te verschijnen.

Ejler Bille
1910-2004
Bille is een kunstenaar geweest die altijd in de voorhoede heeft gelopen, zowel met zijn kunstwerken als met zijn activiteiten. Hij was zowel beeldhouwer als schilder/tekenaar. Zijn kleurgebruik met de zachte ‘Noordelijke’ pasteltinten is persoonlijk en altijd herkenbaar. 

Eugene Brands
1913-2002
Deze kunstenaar was dol op Jazz en Afrikaanse muziek. Het reizen naar exotische oorden deed hij binnen de vier muren van zijn eigen huis en binnen zijn werk. Dankzij hem werden de Cobra kunstenaars tentoongesteld in het Stedelijk Museum van Amsterdam in 1949.
>Lees meer over Eugene Brands

Hugo Claus
1929-2008
Hoewel Claus vooral als schrijver bekend is, heeft hij ook prachtige, aan Cobra verwante, beeldende werken op zijn naam staan. Hij schilderde herinneringen die hij niet in taal kon vangen. "Figuur met roos" is de titel van dit werk.  

Constant
1920-2005
Constant wordt beschouwd als de belangrijkste denker, ideoloog en filosoof van Cobra.  Zijn werk is vaak politiek geladen.
>Lees meer over Constant

Corneille
1922-2010
Een van de kernleden van de experimentele groep en Cobra die al vroeg naar Parijs vertrok.
>Lees meer over Corneille

Lotti van der Gaag
1923-1999
Van der Gaag werd in haar beeldhouwwerken en tekeningen sterk beïnvloed door de Cobra beweging. Ze leerde enkele leden kennen via de dichter en schrijver Simon Vinkenoog. Ze deelde lange tijd in Parijs hetzelfde pand met Corneille en Appel.

Lotti van der Gaag was lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Een landelijke vereniging opgericht in 1918 met relatief veel Amsterdamse kunstenaars waaronder Hildo Krop, Mari Andriessen en Joseph Mendes da Costa. www.nkvb.nl

William Gear
1915-1997
Gear schilderde abstract expressionistisch en is zowel door kunstenaars als Jackson Pollock als de kunstenaars van Cobra beïnvloed. Hij werd door de Cobra groep ingelijfd en nam deel aan de belangrijke tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1949.

Asger Jorn
1914-1973
Jorn was dé drijvende kracht achter diverse internationale kunststromingen, waaronder Cobra.
 

Lucebert
1924-1994
Wordt beschouwd als een van de grootste Nederlandse dichters. "Alles van waarde is weerloos" is bijvoorbeeld een vaak geciteerde dichtregel. Hij was een multitalent. Zijn beeldende kunst wordt door musea ingedeeld bij Cobra. Bijna alle grote Nederlandse musea hebben werk van hem.

Anton Rooskens
1906-1976
Rooskens raakte in de ban van de etnografische kunst uit Oceanië en Afrika na zijn bezoek aan de tentoonstelling Kunst in vrijheid. Hij heeft een van de eerste Nederlandse werken gemaakt die later als typisch Cobra zouden worden aangemerkt. Hij reisde veel, ook naar het door hem zo bewonderde Afrika. Dit bezoek viel wel enigszins tegen, omdat de werkelijkheid anders bleek dan zijn fantasie.
> Meer lezen over Rooskens

Shinkichi Tajiri
1923-2009
Deze Japans-Amerikaanse kunstenaar werd door de leden van Cobra gevraagd deel te nemen aan hun tentoonstelling in Amsterdam in 1949. Vanaf dat moment maakt hij deel uit van de groep.
> Meer lezen over Tajiri

Theo Wolvecamp
1925-1992
Het werk van Wolvecamp vormt de kern van de collectie in het Ambassade hotel. Hij werd wel de stille kracht van Cobra genoemd.
>Lees meer over Wolvecamp

 

To top

Schilders van tachtig en Impressionisten

George Hendrik Breitner
1857-1923
Als geen ander heeft Breitner het Amsterdamse stadsleven rond 1900 in zijn foto’s, schilderijen en tekeningen vastgelegd. Zowel mensen als gebouwen als bouwactiviteiten als het nachtleven hadden zijn aandacht.

Isaac Israëls
1865-1934
Isaac Israëls had voornamelijk mensen als motief. Hij was voortdurend opzoek naar de essentie van bijvoorbeeld een bepaalde beweging. Hij kon eindeloos veel voorstudies maken van een onderwerp dat hem fascineerde. Vrouwen, en met name dansende, slapende en naakte vrouwen, maar ook mannequins of goed geklede chique dames vormen een hoofdbestanddeel in de werken die hij heeft nagelaten.

Willem Bastiaan Tholen
1860- 1931
Het impressionistische werk van Tholen wordt tot de Haagse school gerekend, hoewel hij dat zelf niet wenste.

Willem Witsen
1860-1923
Fotograaf en kunstschilder. Hij is bekend geworden met zijn prachtige, mistige of bijna monochrome stadsgezichten van Londen en Amsterdam. 

Floris Verster
1861-1927
Verster schilderde dit werk mogelijk toen hij de Belgische mijnstreek de Borinage bezocht. De dan nog volstrekt onbekende Vincent van Gogh was hem een jaar eerder voorgegaan.

Willem de Zwart
1862-1932
Zwart wordt tot de Haagse Impressionisten gerekend. Zijn werk heeft veel verwantschap met dat van Breitner en Israëls.     

 

To top

Vrij Beelden

Dolf Breetvelt
1892-1975
Reislustige kunstenaar, woonde lang in Indonesië. In 1948 ging hij over tot abstract schilderen en  sloot hij zich aan bij de kunstenaarsgroep Vrij Beelden.

Willem Hussem
1900-1974
Deze schilder, dichter en beeldhouwer, leerde in Parijs Piet Mondriaan en Picasso kennen  en maakte deel uit van de kunstenaarsgroep Vrij Beelden. Zijn werken bevinden zich in diverse Nederlandse musea.

Bram van Velde
1895-1981
Van Velde is bekend geworden met zijn abstracte geometrische schilderijen die een zoektocht naar innerlijke beelden zijn. Hij werd bewonderd door Cobrakunstenaars. Zijn werk is opgenomen in internationale museumcollecties, zoals het Fine Arts museum of San Francisco

To top

Individualisten en modernisten

Leo Dooper
1934-2012
Het schilderkunstige heeft bij deze kunstenaar grote verwantschap met literatuur en poëzie. Titel van dit werk is: "Hoofd dat op een stoel leunt omarmt twee bloemen".

Anton Heyboer
1924-2005
Heyboer zei vanuit een totale leegte te werken. ‘Mijn werk stelt eigenlijk niets voor’ zei hij hierover. Zijn grafiek maakt echter inmiddels wel deel uit van talloze museumcollecties in de wereld. Hij is in Nederland nu vooral bekend omdat hij met vijf vrouwen samenleefde.

Ans Hey
1931-2010
Beeldhouwster Ans Hey is bekend om haar organische, sensuele liefdestafels en monumentale werken voor  de openbare ruimte. Haar atelier bevond zich in het zuid-Franse Lacoste vlakbij het Kasteel van de Markies de Sade. 

Jacqueline de Jong
1939
Samen met haar partner en Cobralid Asger Jorn was zij de drijvende kracht bij de kunstenaarsgroep van de Situationisten (Situationist International). Ook is zij de dochter van het beroemde verzamelaarsechtpaar Hans en Alice de Jong. Jacqueline de Jong haar werk is internationaal tentoongesteld. Het Cobra Museum wijdde aan haar werk een overzichtstentoonstelling.

Christoph Kiefhaber
1941
Oostenrijkse kunstenaar die een Pop-art achtige vorm van het kubisme heeft ontwikkeld. Is wereldwijd op tentoonstellingen te zien geweest. Hij is geïnspireerd door Picasso.

Moissey Kogan
1879-1943
De Joods-Russische Parijzenaar Kogan is vooral bekend als beeldhouwer, maar illustreerde ook vele boeken. Zijn werk werd door de nazi’s als ‘entartet’ aangemerkt en hij is in de oorlog omgekomen in Auschwitz.

To top

Hedendaags

Ahmad Baldin
1954
De in Irak geboren Baldin schildert prachtige, warme landschappen en steden die niet bestaan; zelf noemt hij ze denkbeeldig.

Marc Mulders
1958
Mulders wordt in Nederland gezien als een van de grote schilders van dit moment. Zijn expressieve, soms religieuze, schilderijen bouwt hij op met dikke pasteuze verf. Zijn werk is in alle grote Nederlandse musea van hedendaagse kunst opgenomen.

Martin van Vreden
1952
Hij is vooral bekend om zijn bloemmotieven in zijn werk. De bloem als ding. Hij kreeg van het Ambassade hotel, rond 2000, de opdracht de glazen entree vorm te geven. 

 

To top