De Library Bar van het Ambassade Hotel

In de Library Bar vindt u een unieke verzameling gesigneerde boeken van binnen- en buitenlandse schrijvers die in het Ambassade Hotel hebben gelogeerd.

Het Ambassade Hotel heeft van oudsher nauwe banden met uitgevers in Amsterdam en omgeving. Veel van deze uitgevers en een aantal van de bekendste boekwinkels en schrijverscafés van Amsterdam zijn op loopafstand van het Ambassade Hotel gevestigd.

Hoewel er ook daarvoor al schrijvers in het Ambassade Hotel verbleven, is pas in 1986 een begin gemaakt met de genoemde verzameling van gesigneerde boeken. Het Ambassade Hotel dankt deze interessante verzameling aan het feit dat Nederlandse uitgevers hun buitenlandse auteurs doorgaans laten verblijven in het Ambassade Hotel tijdens de presentatie van de Nederlandse vertaling van hun boeken.

Beroemde auteurs die in ons hotel hebben gelogeerd zijn Umberto Eco, Salman Rushdie, Paul Auster, Isabel Allende, Jonathan Safran Foer, Nathan Englander en bijna alle winnaars van de Nobelprijs voor literatuur van de afgelopen jaren, waaronder V.S. Naipaul, Toni Morrison, Mario Vargas Llosa, Herta Müller, Günter Grass, Orhan Pamuk en José Saramago. Uiteraard mogen ook de Nederlandse schrijvers die in de verzameling zijn vertegenwoordigd niet worden vergeten, zoals Jan Siebelink, Arthur Japin, Hella Haasse en Gerrit Komrij, die vaak bij ons te gast was.

Sinds halverwege de jaren ’80 is het traditie om schrijvers tijdens hun verblijf in het Ambassade Hotel te vragen een exemplaar van hun meest recente boek te signeren en iets in het gastenboek te schrijven. Naast bijdragen van auteurs staan in het gastenboek ook boodschappen van musici, acteurs, schilders, filosofen, architecten en politici, die vaak in het hotel verblijven op uitnodiging van culturele instellingen.

De verzameling in de Library Bar telt inmiddels meer dan drieduizend werken van auteurs uit 76 verschillende landen. De collectie bestaat voornamelijk uit literaire werken, maar u vindt er tevens andersoortige boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. De gastenboeken worden bewaard in een apart deel van de boekenkast. Gasten kunnen de boeken en gastenboeken op verzoek inzien. In de gastenboeken vindt u prachtige en inspirerende handgeschreven citaten en opdrachten van vele beroemde gasten.

Een zeer bijzonder citaat is het volgende van een beroemde auteur die diverse keren bij ons te gast is geweest:

“The Ambassade Hotel is the reason we write books”.

Wellicht vanwege deze lange literaire traditie komt het Ambassade Hotel zelf ook voor in een aantal romans, waaronder "The Museum Guard" van de Canadese auteur Howard Norman en "Tod eines Kritikers" van de Duitse schrijver Martin Walser.

Het Ambassade Hotel heeft een duurzame relatie met de volgende in het centrum van Amsterdam gevestigde uitgevers:

Twee van Amsterdams bekendste boekwinkel bevinden zich op twee minuten loopafstand van het Ambassade Hotel:


De Library Bar is onderdeel van de recent geopende Brasserie Ambassade.